Vårsol 30 år!

I år är 30 år sedan Vårsol slog upp dörrarna på Rödabergsbrinken i Stockholm! Det var en grupp föräldrar som träffats via BVC som gemensamt grundade vår förskola och efter idogt letande hittade de den perfekta lokalen och renovering och förberedelser sattes igång!

När restriktionerna släpptes kunde vi äntligen ses för att fira tillsammans och vi samlades ute på vår gård där det bjöds på rulltårta i formen av siffran 30, fika, tal och ett stort paket fullt med sådant barnen önskat sig till förskolan.

Vi passade även på att fira vår rektor och pedagogerna som arbetat på Vårsol i 20+ år – vi är väldigt stolta över att vår personal trivs så bra!

Lekplatsbygge och invigning!

Introduktion på Vårsol

På Vårsol tror vi på att ge barnen lite tid till anpassning och nya barn skolas in under ca 2,5 vecka. De första dagarna är besöken på förskolan korta och vi avbryter när det är som roligast! Ditt jobb som förälder är att vara ”tråkig” och på så sätt ge utrymme för våra erfarna pedagoger. Därefter blir dagarna stegvis längre och du får gå runt hörnet på en fika och vips så är de med varm hand introducerade i verksamheten!

Traditioner

På Vårsol har vi många fina traditioner som vi värnar om. Bland dessa finns:

En Annorlunda Dag – en dag när allt är lite hur som helst och det brukar börja med att alla barn får gå in genom fönstret istället för dörren och sedan kan vad som helst hända!

Gårdsfest i samband med Förskolans Dag.

Den årliga brännbollsmatchen mellan Kojan och Grottan! Vem ska ta hem vandringspriset i år? I augusti varje år brukar alla familjer och pedagoger samlas i Hagaparken för korvgrillning och match!

Spökfest – barnen får vara lite så där lagom läskigt utklädda under en dag.

Julmarknad på vår mysiga gård där barnens pyssel blir perfekta julklappar till släkten, vi äter lussebullar och pepparkakor, dricker glögg och den som vill får bidra med julgodis eller hembakat till försäljning.

Lucia firas utomhus på Vårsols gård och vi får lyssna på de stämningsfulla julsånger som barnen övat på.

Äventyrdgruppen ger treåringarna möjlighet att i egen grupp få utforska närområdet. Fyraåringarna och femåringarna är via Frilufsfrämjandet aktiva i Knytte- respektive Mulleverksamhet och lär sig om djur, natur och kretslopp.

När våra 6-åringar går vidare till förskoleklass blir de tillsammans med pedagogerna bjudna på middag ute på restaurang som ett avslut. Vi tycker att det är väldigt roligt när äldre barn hälsar på och har haft flera tidigare Vårsolsbarn som praktikanter.

Rörelse är viktigt och anpassas efter årstid. På vintern brukar de lite större barnen packa med sig varmchoklad och gå till Vasaparken för att åka skridskor.

Massage och fysisk beröring är viktigt. Barnen ger varandra massage och lär sig att alltid be om lov innan man masserar en kompis.

En dag på Vårsol

Välkommen till en dag på Vårsol! Klockan 09.00 varje morgon är det samling. På samlingen går vi noga igenom vilka barn och vuxna som är på förskolan just denna dag och vilka som är borta. Vi pratar om vad som ska hända under dagen, sjunger och använder oss av rim och ramsor.

Efter samlingen går vi ut på vår mysiga gård eller har någon verksamhet inne. Om vi inte går ut kanske vi pysslar med saker till vår julmarknad eller kring ett speciellt tema, eller bara leker. Ibland besöker vi en av parkerna i vår närhet, exempelvis Hälsingehöjden, Hedemoratäppan och Solvändan. En gång i veckan har fyraåringarna Knytte och femåringarna Mulle, då åker vi till en skog och utforskar naturen.

Efter utomhusvistelsen är vi hungriga och äter lunch ca kl. 11.30. Maten är alltid hemlagad från grunden av vår kock Nina.

När vi har ätit vilar vi. På Vårsol finns tre vilor. En sovvila för de barn som behöver sova. På mellanvilan ligger vi ner och tar det lugnt en stund medan vi lyssnar på en inläst saga eller läser en bok. Den tredje vilan är för de äldsta barnen. De ritar eller arbetar med någon uppgift tillsammans med någon i personalen.

Omkring kl. 14.00 övergår vilorna i lek eller pyssel. Klockan 14.30 äter vi mellanmål. Om det är vackert väder sitter vi gärna på gården. Efter mellis är det lek för hela slanten fram tills dess att en förälder kommer och hämtar.

Solstrålen

Vårt nyhetsbrev Solstrålen skickas till alla föräldrar och innehåller information från styrelsen och rektor Ingrid, viktiga datum, presentation av nya familjer samt diverse rapportering från våra årliga evenemang; En Annorlunda Dag, Förskolans Dag och gårdsfesten, den årliga brännbollsmatchen mellan Kojan och Grottan, julmarknaden, vår- och höststämmorna med efterföljande fest för alla föräldrar och pedagoger och mycket annat!vårsollogga