Våra tankar kring mat

Luncherna på Vårsol är så kallade pedagogiska luncher, det innebär att personalen äter tillsammans med barnen. Syftet med pedagogisk lunch är att måltiden ska vara ett tillfälle till samvaro mellan vuxna och barn.


De pedagogiska luncherna är viktiga för att barnen ska få en positiv upplevelse av måltiden och en naturlig inställning till mat. Barnen behöver vuxna som förebild och stöd. Att sitta vid samma bord och äta samma mat ger tillfälle till gruppkänsla, samtal och samarbete. 

Måltiden är en del av lärandet. När barnen själva tar sin mat får de en hel mängd andra saker på köpet, till exempel motorisk träning, använda kniv, gaffel och sked och vänta på sin tur. De lär sig att tänka att maten ska räcka till alla, tränar begrepp som för mycket och för lite, tränar räkning (”hur många tomater tar du?”), lär sig att ögat ofta orkar mer än magen och lär sig att man inte får stoppa serveringsskeden i munnen och varför.

För att göra måltiden till en upplevelse är barnen på Vårsol delaktiga i lunchen, de får ta ansvar för dukningen, de får presentera maten, skala vissa grönsaker och önska sig maträtter.

Maten

På Vårsol lagar vi maten från grunden. Vår kock heter Monica. Hon serverar lunch enligt tallriksmodellen – en god balans mellan olika livsmedel:
- potatis, pasta, ris eller bröd
- grönsaker, rotfrukter och frukt
- kött, fisk ägg, baljväxter

Vårsol följer Livsmedelsverkets kostråd. Grönsaker serveras alltid till lunch, både grövre grönsaker och rotfrukter som till exempel vitkål och morötter men även tomater, gurka och paprika. Även baljväxter som kikärtor, linser och bönor serveras då.

Varje fredag äter vi flera sorters grönsaker före den övriga maten – ofta tycker barnen bättre om att äta grönsaker om de ligger var för sig och inte är blandade. Vi får frukt två gånger per dag, när vi har samling på morgonen och sedan på eftermiddagen.

En dag i veckan serveras vegetarisk lunch på Vårsol och en dag fisk. En dag i vecka är det soppa och då bakar Monica bröd till. Till brödbaket används biodynamiskt odlat mjöl från Saltå kvarn.

Till mellanmål brukar barnen få filmjölk (inte smaksatt) med frukt och müsli eller smörgås med pålägg, grönsaker och juice eller mjölk eller gröt.

Vi handlar hos en frukt- och grönsaksgrossist – vid säsong köper vi närodlade produkter, till exempel äpplen på hösten. Vi försöker köpa en del ekologisk mat, till exempel ekologisk köttfärs när det finns, och ekologisk mjölk och fil.

Efter diskussioner ”kring socker i förskolan” har vi minskat på sockerintaget. Vi serverar inga krämer, söta soppor, O´boy eller sötad/smaksatt fil eller yoghurt. Vi bakar och äter dock semlor på fettisdagen och lussekatter på Lucia.

Barnens födelsedag firar vi på den dagen de fyller år. Vi äter först det ordinarie mellanmålet och därefter kan barnet få bjuda på något – till exempel fruktsallad, fruktspett, glass (utan tillbehör) eller korv med bröd.